od Mirlos » pát 28. srp 2015 19:15:18
Ahoj přátelé dobrých gum,
nám zadní Dunlop 404 běžně vydrží ve dvou lidech s nějakou tou náloží ( celkově kolem 600kg ) cca 11000km a to jezdím dost brutálně. Ale jeli stará, třeba i Made in Japan vydrží hodně málo. Byl to můj případ letos v červnu v horku ve Francii dostala záhul na drsném asfaltu a bezpočtu zatáček a na ojetí bez vzorku stačilo 5 400km. ( koupil jsem ji za 1500Kč pro ten účel ve výprodeji vědomě jako starou ). Nová přední guma stejného značení by mohla vydržet skoro dvakrát tolik co zadní, což se blíží ke 20 000km. U gum záleží velice na stáří, způsobu jízdy, jestli sólo nebo tandem, jestli je vedřinec, jestli je hrubej asfalt, jestli vrtíme stovky vraceček v Alpách, jestli máme správnej tlak, a třeba i ve které zemi ji pekli atd.
Nikdy neskladovat gumy. Koupit nové těsně před výměnou. Oni se totiž staré při jízdě vyprašujou jak tvrdnou. Je tam úplně jiné složení hmoty než u gum na auta. Já teď zkouším ve předu americkou MAXXIS pečenou v Taiwanu, má nalítáno 4 000km a je pořád stejná.
Bridgestone nám vydržela nejvíc ( skoro 13 000 ), ale trochu klouzaly. Route MT66 vydržela nejmíň ( něco málo přes 8 000 ), ale seděly skvěle i na vodě, klasika jsou Dunlopy - taková zlatá střední cesta, ale nebráním se experimentovat. Rada moudrých v Tvém případě nebyla špatná, jen jde o to, že jsi zřejmě dostal staré gumy. Je třeba to kontrolovat. Takhle nízká kilometráž je na čerstvejch Dunlopkách nesmysl.