Zase ty gumy...

Technická poradna...

Zase ty gumy...

Příspěvekod arnošt » pát 05. čer 2020 19:02:31

Ahoj chlapi,
možná jste si všimli, že na mou venturku používám zásadně běloboké dunlopky , protože se mi zdá, že k tomuto stroji pasují a sluší :D . Tak jsem teď po cca 15 000 km pořídil novou sadu. Kochal jsem se krásnou bílou barvou boku jen krátce, po ujetí asi 250 km jsem na zadní gumě náhodou objevil trhlinu, protože jinak si toho ani nevšimnete, jak je kolo schované.
V mém servise mě řekli, že to asi nebude moc nebezpečné a že to bude asi jen povrchová vada, ale já k tý gumě nemám už důvěru. A navíc ty bílé boky jsou ozdobné a ne aby byly s praklinou a to vše za skoro 5000,- Kč .Zdá se mi,že po ujetí dalších asi 80 km se praklina zvětšila. Myslím, že asi nikdo z vás podobný problém neměl nebo se pletu? Tak to teď budu reklamovat, ale to znamená koupit novou gumu, nechat přezout, poslat vadnou gumu k prodejci a čekat. Na základě poslaných fotek mi to neuznali a prý to je možná mechanicky poškozené z mé strany - to teda nevím jak :? chtějí pneu osobně prozkoumat. Tak uvidím, jak se to bude vyvíjet ... :o
Zdravím všechny a přeji vám gumy bez praklin :D Arnošt
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
arnošt
člen RSV klubu
člen RSV klubu
 
Příspěvky: 122
Registrován: pon 11. bře 2013 20:49:54
Bydliště: Dvůr Králové nad labem

Re: Zase ty gumy...

Příspěvekod petrskutr » ned 07. čer 2020 7:48:25

Ahojky Arnošte
toto by se mohlo stát i při špatném nazouvání gumy na ráfek v pneuservisu
mrkni se na rok výroby pneu na boku .V případě staršího data výroby cca vice jak 2 roky by mohla být pneumatika křehčí
a o to citlivější k správnému nasazení na ráfek
Je to jen úvaha proč by takhle guma praskla- Kdysi dávno mě přezouvali pneu na jednom z mých domácích strojů a v servisu při nasazovaní se jim podařilo něco podobného jako máš na fotce a pří nasazování se jim udělala taková boule ovšem to byl jiný tip pneu a tak se to těžko posuzuje ale za úvahu to stojí,.
Přeji ti úspěch s reklamací
Petrskutr
petrskutr
 
Příspěvky: 278
Registrován: pon 11. bře 2013 9:11:40
Bydliště: Děčín

Re: Zase ty gumy...

Příspěvekod Mirlos » pon 08. čer 2020 21:55:37

Ahoj Arnošte !
Reklamuj tvrdě a jak píše Petr, zkontroluj si datum výroby a zem původu. Já mám velice dobré zkušenosti s touto firmou :
https://www.autobaterie-pneumatiky.cz/p ... 62=731&&&&
Vloni jsem přezouval Golďase a poslali mi naprosto čerstvé únorové Bridgestony Made in Japan, což se stává málokde. Většinou jinde mívají gumy staré 2 roky i déle a ještě píšou, že je to v pořádku. Bílé boky však již nekupuji. Ta prasklina vypadá hrozivě a nemyslím si, že by k tomu došlo při manipulaci na ráfek. Je to prostě zmetek a už jen z principu bych do toho šil, neboť je to o držku. Můžou tvrdit, že to je jen povrchové, ale proč by to mělo praskat po pár kilometrech. Je tam nějaké blbé pnutí. Ostatně to není Tvoje první bílá guma, další parťáci je též mívali i já sám čtyřikrát na Venturce a před tím dvakrát na Drakouši. Nikdy se však nestalo, že by se objevila sebemenší příčná prasklinka. Na druhou stranu být guma bez běloboku, tak si té praskliny třeba vůbec nevšimneš do té doby než se kvůli tomu svalíš.
Takže bojuj !
Čauky Mirlos
Mirlos
Uživatelský avatar
člen RSV klubu
člen RSV klubu
 
Příspěvky: 732
Registrován: pon 11. bře 2013 7:47:20
Bydliště: Nepomuk

Re: Zase ty gumy...

Příspěvekod Luboš » úte 09. čer 2020 4:32:22

Ahoj Arnošte, v dobách kdy jsem jezdil běloboky, se mi stalo něco podobného. Byla to vada již z výroby, ale prasklina nebyla tak rozlezlá (tak široká). Dojezdil jsem je, ale stále jsem to kontroloval a dobrý pocit jsem z toho rozhodně neměl. Podruhé bych rozhodně reklamoval.
Jinak co se týče stáří, tak celková doba životnosti pneu, by neměla přesáhnout 10 let, nákupu 4-5 let, říkají odborníci.
Jasné však je, že čím novější, tím lepší.
Přeju ti, ať tu reklamaci dotáhneš.
Luboš
Luboš
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 126
Registrován: pon 20. kvě 2013 11:06:12

Re: Zase ty gumy...

Příspěvekod Mirlos » úte 09. čer 2020 16:53:20

Ahoj přezouvači,
jestli odborníci tvrdí, že životnost motopneu je deset let, tak podle mého názoru je to velice zcestné, neboť motogumy mají úplně jiné složení než gumy na auto a ve sběrných dvorech se nesměly míchat dohromady. Navíc kdo by je na mašině sušil tak dlouho, když se průměrně přezouvá každý rok. Jsem přesvědčen, že nikde na světě nebude tmavý trvale klimatizovaný sklad pneumatik s teplotou do +15°C. Ohromný počet pneumatik potřebuje ohromné sklady, které by tedy potřebovaly trvale klimatizovat, což stojí ranec peněz a to si z výrobců nikdo nedovolí, protože to není ovoce a zelenina. O dalších překupnících ani nemluvě. Chodí sem gumy z teplých krajů a zdejší skladování jim také zrovna dvakrát neprospívá. Osobní zkušeností, kterou už nikdy nezopakuji, bylo zakoupení hezky zabalené Dunlopky 404 ve výprodeji za pouhých 1500 Kč. Vydržela přesně dva měsíce, kdy jsem na ní najel stěží 6000 km.
Prostě byla stará téměř čtyři roky a vyprášila se. Naštěstí jsem jí jel pouze za sucha.
Když mi Luboš přesvědčil, že na Golďas jedině Bridgestone, pátral jsem po celém Česku a zkoumal stáří a cenu gumy. V drtivé většině byly gumy staré 2 roky za téměř stejnou cenu, za jakou jsem pak koupil čerstvé. A na to si teď dávám sakra bacha. Proto dobrá zkušenost s tou firmou co uvádím v předešlém příspěvku. Kdysi mi přišla guma pečená v Malajsii a byla tak slisovaná, že nešla na ráfku běžně nafouknout bez šoku velkého silného kompresoru. Takovou už bych jim dnes hodil na hlavu. Všichni přitvrzují, tak my musíme též. A když se poslední roky námi nezaviněné nehody točí z policejního nebo právního hlediska kolem správného a kvalitního obutí, musíme rovněž požadovat to nejlepší.
Zdarec
Mirlos
Mirlos
Uživatelský avatar
člen RSV klubu
člen RSV klubu
 
Příspěvky: 732
Registrován: pon 11. bře 2013 7:47:20
Bydliště: Nepomuk

Re: Zase ty gumy...

Příspěvekod Luboš » úte 09. čer 2020 18:46:41

Ahoj, když to čtu, vzpomenul jsem si na jednu z posledních jízd s Fousáčem (venture).
Koukám na jeho pneu a říkám: " Máš nově přezuto", protože gumy černé, vzorek hlubší než obyčejně.
No a Milan na to: "Né to jsou ty jak jsem měl tehdy v Rumunsku, jezdím je už 7let a oni neubejvaj.
Jestli je již přezul, nebo jestli jim je již 10 i víc nevím, dlouho jsem ho neviděl.
Jojo, jezdit na takových gumách chce kus odvahy, možná proto tak málo jezdí.
Luboš
Uživatelský avatar
 
Příspěvky: 126
Registrován: pon 20. kvě 2013 11:06:12

Re: Zase ty gumy...

Příspěvekod arnošt » úte 21. črc 2020 18:19:48

Ahoj chlapci,
jen vás chci informovat ,že výrobce uznal výrobní vadu a do 31.7. mě vrátí peníze :D . To to trvalo... No, ale samozřejmně mě nezaplatí zbytečné přezutí a poštovné. Ale aspoň, že tak. Hezký den všem Arnošt
arnošt
člen RSV klubu
člen RSV klubu
 
Příspěvky: 122
Registrován: pon 11. bře 2013 20:49:54
Bydliště: Dvůr Králové nad labem

Re: Zase ty gumy...

Příspěvekod Mirlos » stř 22. črc 2020 5:43:29

Ahoj Arnošte,
uznání vady výrobcem je dobrej krok, ale asi se to nerozpitvávalo proč to vzniká. Překvapuje mne však, že Ti neposlali rovnou novou čerstvou gumu nebo si jí už od nich nechtěl ? S penězi si též dávají na čas. Když nakupuješ musíš je vyhrnout hned, ale jak se má něco vracet, stále to zdržují. Já to měl stejně s pojišťovnou. Tahanice od února do včerejška, kdy celou tou dobou prošlo mnoho mailové korespondence, než konečně vše uznali a doplatili.
Do Beskyd jedeš tedy s novou gumou, tak jí přeji dlouhou výdrž.
Měj se.
Mirlos
Mirlos
Uživatelský avatar
člen RSV klubu
člen RSV klubu
 
Příspěvky: 732
Registrován: pon 11. bře 2013 7:47:20
Bydliště: Nepomuk

Re: Zase ty gumy...

Příspěvekod Picasso » pát 29. dub 2022 12:42:58

Ahoj, já si taky myslím, že na tuhle patří běloboké Dunlopky, ale nějak je nemohu najít. Neporadíte mi, kde je koupit? Děkuji-
Picasso
 
Příspěvky: 14
Registrován: pon 15. bře 2021 15:28:17

Re: Zase ty gumy...

Příspěvekod Mirlos » sob 30. dub 2022 16:44:49

Ahoj Picasso,
jestli chceš jezdit nejen kolem komína, tak si kup Bridgestony, ty jsou pro tyhle těžké stroje nejlepší a na běloboky zapomeň. Prošli jsme si tím teda všichni, ale časem to není jen o dělání parády. Měl jsem běloboky i od jiných výrobců, ale na Dunlopy a ostatní jsem už "zapomněl". Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky. Jízda na Bridgestonkách je prostě jinej level a můžeš si speciální bílou tužkou vybarvit na gumě nápis BRIDGESTONE EXEDRA MAX. Já měl takhle popsané PIRELLI ROUTE 66 a vypadalo to hodně dobře. :D
Běloboky jsou teď o dost dražší, méně se prodávají, takže ležáky a musíš to pořád pucovat, protože než přejedeš Česko v dešti, tak si řádně zahnojenej, což pak není hezké. Jestli chceš dělat parádu, tak si je kup, ono Tě to pak přejde. :D
Tady je namátkou odkaz na zadní gumu, která stejně není vidět. Musí tam být v označení dvojité W jako WHITE :
https://www.moto-pneu.cz/cs/dunlop-d404 ... EaEALw_wcB
Mirlos
Uživatelský avatar
člen RSV klubu
člen RSV klubu
 
Příspěvky: 732
Registrován: pon 11. bře 2013 7:47:20
Bydliště: Nepomuk

Další

Zpět na opravách, údržbě a úpravách

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků

cron